info@corpsupport.nl   |     (088) 730 34 59
25
MEI
2016

‘Adempauze schuldenaar welkom’

PapierwerkOm uit de schulden te komen, kan het soms nodig zijn even een adempauze te krijgen. Tijdelijk geen brieven van deurwaarders op de mat en geen telefoontjes van bedrijven die vragen waar hun geld blijft. Tijd om orde en overzicht te krijgen in de financiën en een plan te maken om op een realistische manier schulden te gaan afbetalen.

Deze adempauze voor de schuldenaar wordt door Corp Support omarmt, maar roept ook meteen vragen op. “In de adempauze van maximaal een half jaar krijgt de schuldenaar de mogelijkheid om orde te scheppen. Hij is gevrijwaard van deurwaarders en aanmaningen. Maar het geeft de schuldenaar geen vrijbrief om de rekeningen niet meer te betalen. De adempauze geldt namelijk niet voor alle lopende verplichtingen zoals kosten voor huur, hypotheek, gas, water, elektra en zorg. Deze rekeningen moeten gewoon worden betaald.”, aldus Paul Lensen, manager Corp Support in een reactie op de maatregel.

Adempauze
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en minister Ard van der Steur (Justitie) maken de adempauze vandaag bekend. Met de adempauze wil het kabinet schuldenaars de mogelijkheid bieden orde te scheppen en een plan te maken om de schulden af te lossen. In deze periode van maximaal een half jaar worden inkomsten boven de minimumnorm wel al apart gezet om de schulden uiteindelijk te kunnen aflossen.

Het voorstel is opgesteld na overleg met de belangenbehartigers van schuldhulpverleners (NVVK), de gerechtsdeurwaarders, de gemeentenkoepel VNG en de vier grote steden.

Meer kans van slagen
Op dit moment kan de gemeentelijke schuldhulpverlening al afspraken maken met schuldeisers om even een pauze in te lassen bij het incasseren, zodat een hulptraject meer kans van slagen heeft. De schuldhulpverlening kan dat echter nog niet afdwingen. Dus als één schuldeiser weigert, mislukt soms het hele plan. Met het breed moratorium dat vandaag in consultatie gaat, kunnen gemeenten naar de rechter stappen om een adempauze af te dwingen als zij er niet op een minnelijke manier uitkomen met de schuldeisers. Wijst een rechter dat toe, dan moeten schuldeisers voor maximaal zes maanden hun incasso activiteiten opschorten.

Het kabinet streeft er naar om de maatregel per 1 januari 2017 in te laten gaan. De Tweede Kamer drong al langer aan op de adempauze voor mensen met schulden.
Tijdens een debat in de Tweede Kamer vorige maand beloofde Klijnsma het te gaan regelen.

About the Author
Paul Lensen | Manager Corp Support en ontwikkelaar & mede initiatiefnemer van Corp Support